Patarimai, kaip auginti Lizichitonas savo sode

Patarimai, kaip auginti Lizichitonas savo sode

Lizichitonas (Lysichiton camtschatcensis) yra stambialapis daugiametis augalas, kilęs iš Japonijos, Rusijos ir kai kurių Jungtinių Valstijų. Jis turi neabejotiną skoningą kvapą, kuris išskiria jį iš kitų kopūstų veislių. Nors jo kvapas kai kuriems gali būti atgrasus, dėl unikalaus lapų skonio jis yra mėgstamiausias daugelio sodininkų derlius.

Lizichitonas auginimas savo sode suteikia daug privalumų – nuo vitamino A ir C iki mažai priežiūros reikalaujančios žemės dangos. Štai keletas patarimų, kurių turėtumėte laikytis ruošiant ir sodinant šį išskirtinį augalą.

Išankstinio planavimo veiksmai

Pirmas žingsnis auginant Lizichitonas yra iš anksto suplanuoti prieš pradedant bet kokį sodinimo procesą. Štai keli veiksmai, kuriuos turėtumėte atlikti prieš darydami ką nors kita:

Tinkamos vietos pasirinkimas

Rinkdamiesi Lizichitonas auginimo vietą įsitikinkite, kad pasirinkote tokią, kurioje karštomis popietėmis ryte būtų daug saulės ir šešėlio. Dirvožemis turi būti drėgnas, bet ne per šlapias, nes Skunk Cabbage mėgsta gerai nusausintą dirvą su daug humuso. Jei jūsų sode trūksta drėgmės, apsvarstykite galimybę pridėti komposto ar mulčio, kad į dirvą pridėtumėte daugiau maistinių medžiagų.

Dirvos paruošimas

Prieš sodindami sėklas ar svogūnėlius, gerai paruoškite dirvą. Įsitikinkite, kad viršutiniame 15 centimetrų (6 colių) dirvožemyje nėra piktžolių ir jis yra derlingas. Be to, jei reikia, pakoreguokite pH lygį – Skunk Cabbage geriausiai klesti dirvoje, kurios pH svyruoja nuo 6,0 iki 7,5.

Skunk kopūstų sėklų arba svogūnėlių tiekimas

Skunk Cabbage sėklų galite įsigyti internetu arba rasti vietiniuose medelynuose, kai jų yra. Arba, jei pažįstate ką nors, kas augina skunksus kopūstus savo sode, pabandykite paklausti, ar jie turi papildomų svogūnėlių, kuriuos galėtumėte padovanoti.

Sodinimas ir auginimas

Kai turėsite sėklas ar svogūnėlius, laikas pradėti sodinti! Štai kaip turėtumėte tai padaryti:

Sėklų / svogūnėlių sodinimas

Jei naudojate sodinukus, į skylutę pasėkite 4–5 sėklas 30 centimetrų (12 colių) atstumu. Jei naudojate lemputes, tiesiog įdėkite lemputę į dirvą maždaug 5 centimetrų (2 colių) gylyje, palikdami bent 10 centimetrų (4 colių) erdvės aplink ją. Galiausiai sėklas ar svogūnėlius lengvai užberkite žeme.

Auginimo sąlygos

Skunk Cabbage mėgsta vėsesnę temperatūrą ir dalinį pavėsį, o temperatūra svyruoja tarp 10–20 laipsnių Celsijaus (50–68 laipsnių pagal Farenheitą). Kad augtų optimaliai, žemė turi būti nuolat drėgna (bet ne permirkusi), tręškite kas mėnesį ir reguliariai laistykite.

Laistymas ir tręšimas

Norėdami gauti geriausius rezultatus, laistykite Skunk Cabbage tris kartus per savaitę ir kartą per mėnesį patręškite organinėmis trąšomis. Laistydami prisotinkite dirvą ir kiek įmanoma stenkitės nesudrėkinti lapų, kad sumažintumėte grybelinių ligų riziką.

Kenkėjų ir ligų kontrolė

Nepaisant to, kad nereikalaujama priežiūros, skunkso kopūstai gali būti linkę į kenkėjus ir ligas dėl aplinkos veiksnių, pvz., didelės drėgmės ar prastos oro cirkuliacijos. Kad išvengtumėte grėsmių, pasirūpinkite, kad jūsų augalai gautų pakankamai šviesos ir vėdinimo, prireikus naudokite pesticidus ir fungicidus ir reguliariai tikrinkite, ar nėra pažeidimo požymių.

Derliaus nuėmimas

Skunk kopūstų derliaus nuėmimas apima du pagrindinius veiksmus: žinojimą, kada nuimti derlių, ir skunkso kopūsto paruošimą vartoti.

Kada nuimti derlių

Jūsų skunkso kopūstai turėtų būti paruošti derliui maždaug per 3–5 mėnesius; Sužinosite, kad jis prinokęs, kai lapkotelis pradės gelsti. Nepamirškite, kad pernelyg subrendęs skunkso kopūstas yra kartaus skonio, todėl stebėkite, kada nuimti derlių.

Skunk kopūstų paruošimas derliui

Prieš vartodami arba gamindami Skunk Cabbage įsitikinkite, kad jis visiškai nuplautas nuo nešvarumų ir kitų šiukšlių. Be to, pašalinkite visus pageltusius ar ruduojančius lapus, kad gautumėte šviežiausią skonį.

Apibendrinant, nesvarbu, ar ieškote lengvai prižiūrimos daržovės, ar tiesiog norite ką nors kitokio papildyti savo sodu, Lizichitonas tikrai vertas dėmesio. Tik šiek tiek planuodami ir pasiruošę, netrukus savo sode auginsite šiuos išskirtinius kopūstus.

Norėdami užtikrinti ilgalaikę Lizichitonas priežiūrą ir priežiūrą, būtinai reguliariai tikrinkite dirvožemio sąlygas, vandens ir tręšimo grafiką bei kenkėjų ir (arba) ligų kontrolę. Visi šie patarimai padės garantuoti gausų skanių, aštrių skunkso kopūstų derlių kiekvieną sezoną.